A benti növények titkos fegyvere, LEDISSIMO GROW!

Szerző Letti 2023.10.11 0 Hozzászólások Tudástár,
A benti növények titkos fegyvere, LEDISSIMO GROW!

A benti növények titkos fegyvere, LEDISSIMO GROW!

 

 

Ahhoz, hogy kertünk vagy beltéri növényeink egészségesek és virágzók legyenek, sokszor szükség van megfelelő mennyiségű fényre. A növények fotoszintézise, azaz a napfény energiájának felhasználása alapvető fontosságú a növekedésükhöz. De mi a teendő, ha nincs elegendő napfény, vagy a növényeid sötét helyen vannak? Itt jönnek képbe a növénynevelő LED-lámpák és izzók, amelyek segítenek megteremteni a megfelelő környezetet a növényeid számára. 

 

Ezt még Matt Damon is megirigyelte volna…

A növénynevelő LED lámpák története az űrkutatáshoz köthető. A NASA már az 1980-as években elkezdett kísérletezni növények termesztésével űrhajókban és űrállomásokon. Az egyik kihívás az volt, hogy a napfény nem mindig áll rendelkezésre az űrben, így szükségessé vált mesterséges fényforrások alkalmazása. Veggie, a NASA növénynevelő rendszere, 2014-ben indult el az űrbe az ISS (International Space Station) fedélzetén, és azóta sikeresen támogatja az űrben történő növénytermesztést.

 

A Növénynevelő LED-lámpák előnyei

A hagyományos izzók vagy fénycsövek nem mindig nyújtanak megfelelő spektrumot a növények számára, ami szükséges a fotoszintézishez. A növénynevelő LED lámpák széles körben alkalmazhatók beltéri kertészkedésben, növények palántázásában, friss fűszernövények neveléséhez illetve gyenge, beteg növények megerősítéséhez, vitalizálásához.

Ezek az eszközök gazdaságosak, energiahatékonyak és könnyen ellenőrizhetők, lehetővé téve a termesztők számára a növények optimális körülmények között történő nevelését.

  

Pozitív hatásai és különböző spektrumok

A lámpa 3 féle színt tud előállítani. Mindegyiket máshogyan hasznosítják a növények.

Piros fény: csírázás, szár növekedés, levelezés, virágzás és gyümölcsözés.

Kék fény: a szárak növekedésének a kontrollálása, levélvastagság növelése, növénytömeg növelése.

Lila fény: a piros és kék fény együttesen gyorsítják a növények növekedését, erősödését.

 

Energiahatékonyság

A hagyományos izzók és fénycsövek gyakran energiaigényesek és melegednek. Ezzel szemben a növénynevelő LED-lámpák rendkívül energiahatékonyak, és csak minimális hőt termelnek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy közel kerüljenek a növényekhez anélkül, hogy túlmelegítenék azokat, és csökkenti az energiafogyasztást. Javasoljuk a kb 30-120cm-es közelséget. 

Hosszú élettartam

A növénynevelő LED-lámpák hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos fényforrások. Ez azt jelenti, hogy ritkábban kell cserélni őket, ami hosszú távon költségmegtakarítást eredményez.

 

Rugalmasság

A növénynevelő LED-lámpákat könnyen lehet telepíteni és alkalmazkodni lehet hozzájuk a növények növekedési fázisához és a kert vagy beltéri tér méretéhez. Szabályozhatók, így személyre szabott fénykörnyezetet teremthetsz a növényeidnek. Több modell közül is tudsz válogatni igényeidnek megfelelően. Itt tudod megnézni a teljes kínálatot. 

 

Környezetbarát megoldás

Mivel a növénynevelő LED-lámpák energiahatékonyságuk miatt kevesebb áramot fogyasztanak, kevesebb energiát kell előállítani, ami környezetbarát megoldást jelent.

 

Mennyi fényre van szüksége egy növénynek?

A fényigény változhat a növénytől függően, de általában napi 12-16 óra megfelelő mennyiségű fényre van szüksége egy növénynek a hatékony fotoszintéziséhez. A növénytípusok és növekedési szakaszok szerint változó fényintenzitásra és spektrumra van szükség.

 

 

 

Beltéri kertészkedés

A növénynevelő LED-lámpák lehetővé teszik az egész évben történő beltéri kertészkedést, függetlenül az időjárástól vagy a napszakok hosszától. Ez különösen előnyös lehet hideg téli hónapokban, amikor a növényeknek több fényre van szükségük. Vagy éppenséggel palántázás időszakában, ahol az erősödést támogathatjuk.  

De különleges növények termesztésében is segítséged lehet, ilyen például a mi a kedvencünk is a chili, ahol nagyon fontos a megfelelő fény, hőmérséklet kombinációja

Nyári időszakban pedig adhatunk egy plusz lökést a fényekkel, mint egyfajta multivitamint, felkészülve az őszi-téli időszakra.

 

Összességében a növénynevelő LED-lámpák és izzók valódi segítséget nyújthatnak a kertészkedőknek és beltéri növénytermesztőknek egész évben. 

  • A növénynevelő LED lámpák USB véggel kaphatóak, így csupán egy megfelelő adapterbe kell csatlakoztatni a lámpát, majd a lámpához kapott kapcsoló segítségével működtetni:
  • ki/be kapcsolás
  • fényerőszabályzás
  • időzítés
  • színbeállítások: a lámpa 3 féle színt tud előállítani (piros, kék, lila), mindegyiket máshogy hasznosítják a növények

 

Próbáltuk lefedni az igényeket, így elég sok változatban kaphatóak növénynevelők:

  • 1-2-3-4 Karos-csíptethető növénynevelők
  • E27-es izzó 
  • Led szalag
  • Modulok
 
 
Kattint ide a teljes kínálatunkért!