Facebook Meter

LED szalag tartozékai

Szerző ledvonal 2017.04.17 0 Hozzászólások Kérdezz-felelek,
LED szalag tartozékai

Kérdés: RGB szalagot szeretnék rendelni. Milyen tartozékokat kell rendelnem, és mi az, ami benne van a szalgban?

Felelet:

Az RGB szalag korszerű kivitelben már úgy működik, hogy egy chip-be van építve minhárom szín (R-piros, G-zöld, B-kék). Az, hogy egy bizonyos színt állítsunk elő (kikeverjünk), e 3 színt különböző intenzitásban kell vezérelni. Ebből adódik, hogy elsőként kell:

1. Vezérlő

amelyből egy közös szál (ez általában a +), és 3 másik szál, azaz az R, a G és a B szál megy rá magára a szalagra.

Az, hogy a vezérlő, hogyan adja ki a 3 szín arányát, egy

2. Távírányítóval tudom állítani. A távirányító és a vezérlő között lehet infravörös vagy rádiófrekvenciás (RF) kapcsolat. Ez utóbbi az igényesebb kivitel, számos előnye van, de ezek közül a legfontosabb az, hogy a 2 eszköz nem kell, hogy "lássa" egymást.

3. Tápegység

A vezérlőnek 12 V egyenáram kell. Az R, G és B szálakra aztán ő ebből ad 0 és 12 V közötti feszültséget a megfelelő arányok kikeverése miatt.

A tápegység méretezése egyenesen arányos a rákötött fogyasztó teljesítményével, tehát egyenesen arányos a LED szalag hosszával. Tehát minél hosszabb a LED szalag, annál nagyobb teljesítményű tápegység kell a megtáplálásához.

A LED szalagokhoz úgy méretezem a tápegységet, hogy a szalag méterenként megadott teljesítményét megszorzom a beépítendő méterek számával + 20-25% tartalékot rászámolok.

4. Alumínium profilt a díszlécbe csak akkor építünk bele, ha a szalag teljesítménye nagyobb, mint 12 Watt/m. És akkor is a legegyszerűbb profil kell, a szalag hűtésére:

https://www.ledvonal.hu/aluminium-led-profil/aluminium-l-profil-led-szalaghoz-20-mm-x-10-mm

RGB vezérlőnél több lehetőségem is van, ezért az alábbi szempontokat érdemes mérlegelnem:

  • fali vagy távirányítós
  • infra vagy rádiófrekvenciás
  • egy- vagy több zónás
  • esetleg mobil vagy helyi hálózati eszközzel (WiFi) akarom-e vezérelni