Facebook Meter

Lumen és Kelvin

Szerző ledvonal 2016.11.01 0 Hozzászólások Tudástár,
Lumen és Kelvin

Ebben a cikkben egyszerűen a fényforrások két elengedhetetlen tulajdonságáról írunk: a fényerőről illetve a fény színéről. Valószínűleg nem ez élete legizgalmasabb témája, azonban, ha körültekintően akar dönteni fényforrásvásárlás előtt, jó, ha tisztában van ezekkel.

A fényerő a fényforrás azon tulajdonságát jelöli, hogy az mennyi fényt bocsát ki. Technikai fogalmazásban ezt fényáramnak hívjuk, és Lumenben mérjük. 

A hagyományos, izzószálas lámpák, azaz izzók az alábbi teljesítményekkel (Wattban mérve) ilyen fényáramot tudtak leadni:

25 Watt  kb. 200 Lumen
40 Watt  kb. 400 Lumen
60 Watt  kb. 650 Lumen
75 Watt  kb. 800 Lumen
100 Watt  kb. 1100 Lumen

Tehát a hagyományos izzók mintegy 10 Lument tudnak leadni 1 Watt fogyasztás mellett.

A LED-eknél ez az érték 80-100 Lumen / Watt!!!

Könnyű kiszámolni a tetemes magtakarítást

Fontos tudni: a kibocsátott Lumen még nem jelöli azt a fénymennyiséget, amit egy bizonyos ponton (pl. a helyiségben fejmagasságban, vagy az íróasztal lapjának magasságában) kapunk. Ebből a szempontból az a mérvadó, amit már jól mérhetően kapunk ezeken pontokon. A mérhetőség, illetve a mérés Luxban fejezhető ki. Ebből az értékből láthatjuk, hogy a kibocsátott Lumenből mennyi Lux lesz egy adott ponton. Ez sok tényezőtől függ a kibocsátott fényáramon kívül: szórás szög, formatényező, előlap, stb. De ezekről majd a következő e-mailben írunk.

A Kelvin fok köztudottan a hőmérsékletnek egyik elfogadott mértékegysége. Akkor meg mit keres a világítástechnikában?! Nos, a LED-ek által kibocsátott fénynek a színét is a fény hullámhossza határozza meg, ami hőmérsékletben is kifejezhető: színhőmérsékletben, aminek a mértékegysége Kelvin.

A LED-es fényforrások az alábbi ábrán látható tartományban bocsátanak ki fényt:

Ezen belül is a 2700 és 6500 Kelvin közötti tartomány a legfontosabb, hiszen a terek megvilágítására ezt a természetes fény közeli spektrumot használjuk.

A LED technológiában a természetes fényt 4000 és 5000 Kelvin közé tesszük. A fenti ábrán látható, hogy a napsütés színhőmérséklete 4800 Kelvin. A természetes fehér színt NW-vel is jelöljük az angol natural (vagy neutral - semleges) white kifejezésből.

Alatta 2700 és 3200 Kelvin között van a meleg fehér, azaz a kissé sárgásabb szín, amit WW (warm white) jelöléssel illetünk.

A spektrum tetején, 5000 és 6500 Kelvin között található a hideg fehér szín, azaz a kissé kékesebb hatású fény, aminek jelölése CW (cool white vagy cold white).

Ezen információkkal felvértezve, illetve az előző cikkek tartalmának ismeretében következő cikkben belevágunk a lényegbe: hogyan válasszunk LED fényforrást?

TOVÁBB A KÖVETKEZŐ CIKKRE