Különleges események a LEDvonal fényei alatt - Holdudvar Rendezvényház világítás korszerűsítése

Szerző Enikő 2022.06.17 0 Hozzászólások Megvalósult LED alkalmazások,
Különleges események a LEDvonal fényei alatt - Holdudvar Rendezvényház világítás korszerűsítése

A Holdudvar Rendezvényház (egykori Margitszigeti Casino) margitszigeti helyszín 2017-es felújítása óta kiváló rendezvényhelyszín zártkörű konferenciák, előadások, tréningek, esküvők, kiállítások, fogadások, céges összejövetelek, bankettek és sajtótájékoztatók megrendezéséhez. Idén júniusban pedig a 2022-re elhalasztott, Magyarországon megrendezett FINA Vizes Világbajnokság sajtótájékoztatóinak kiemelt helyszíne lesz.

Kihívás, elvárás

Idén februárban született meg a döntés, hogy végül a járványhelyzetre való tekintettel Japán helyett újra Magyarországon, többek között Budapesten rendezik meg 2022-es FINA Vizes Világbajnokságot. Ahogy legutóbb, a sajtótájékoztatóknak illetve VIP vendégeknek szánt kiemelt helyszín a margitszigeti Holdudvar rendezvényház lesz. 

Hogy a helyszín megfelelően tudja ellátni a szerepét, és nem csupán a világbajnokság ideje alatt, hanem hosszabb távon is, a még 2017-es felújításból kimaradt teraszhelyiség, valamint az irodák és az üzemi területek felújítására és világítás korszerűsítésére volt szükség.

Elvárás volt, hogy a korábban hagyományos fényforrásokkal megvilágított, mostanra felújított terasz a tervezők által megálmodott különleges hangulatot sugárzó, esztétikus, de egyben modern, korszerű, és könnyen vezérelhető hangulatvilágítást kapjon. Ennek kiegészítéseként az udvaron található gyönyörű margitszigeti fák, és kerti utak kihangsúlyozása is előírás volt. Valamint a feladatok közé tartozott a teraszon található bárpultokat megvilágító reflektorok vezérlésének megoldása is.

Az épületben található irodák világításának kialakításakor szempont volt, hogy olyan fényforrások kerüljenek elhelyezésre, amelyek az előírásoknak megfelelően szemkímélőek, nem kápráztatják a szemet, hiszen irodai munkavégzésre fogják használni.

További feladatok közé tartozott az üzemi területek, azaz a pincehelyiség, a tetőtérben található légtechnikai szerelőhelyiség, és a lépcsőházak, folyosók megfelelő megvilágítása is.


Megoldás

Nagyon örültünk a megkeresésnek, és az előre nem tervezett sportesemény miatt kialakult rövid határidők ellenére is lelkesen álltunk a feladat elé.

A felújított teraszra, több mint 100 méternyi filament (izzószálas hatású) égővel ellátott fényfüzér került felhelyezésre. A 2 wattos, hagyományos izzókat idéző, meleg fehér fénnyel világító LED fényforrások gyönyörű hangulatot teremtenek a margitszigeti fák között elhelyezkedő teraszon.

  

Az udvaron lévő hatalmas fák kiemelésére 50 wattos Mi-light vezérlésű RGB-CCT LED reflektorok kerültek elhelyezésre, amelyeket a fehér fények mellett, színes fényekkel is megvilágíthatunk, igazán egyedi, modern hatást kölcsönözve ezzel. Távirányítóval vagy akár applikációval is vezérelhetők, sőt színjátékokat is beállíthatunk vagy akár időzíthetjük is a fénybeállításokat.

A kerti utak megvilágításához a LUTEC kültéri CUBA nevezetű állólámpái kerültek kiválasztásra. Itt az antracit szín, az esztétikum, és az állítható sugárzási szög volt a fő szempont.

  

  

A teraszokon lévő bárpultok megvilágításához LED reflektorok lettek betervezve. Azonban ezek fali kapcsolós vezérlése sajnos nem lett előzetesen kialakítva. Utólag erre azonban sajnos se esztétikai okokból, se az ezzel járó munkamennyiség miatt nem volt lehetőség. Végül a problémát egy digitális rádiófrekvenciás 2 utas távirányítóval oldottuk meg, amely ráadásul a LED reflektorok távoli vezérlését is lehetővé teszi.

Az épületben található irodahelyiségek megvilágításra 60 x 60 cm-es 45 wattos UGR < 19 -es természetes fehér LED paneleket választottunk, amelyek biztosítják a munkavégzéshez megfelelő fénymennyiséget, miközben az előírásoknak megfelelően nem kápráztatják a szemet.

A különböző üzemi helyiségek megvilágításánál figyelembe kellett vennünk, hogy sok esetben párás környezetbe kerülnek, illetve elhelyezésükhöz sincsen sok hely. Végül a légtechnikai helyiségbe 120 cm-es IP65-ös por- és páravédett LED lámpatesteket, a pincehelyiségbe pedig kisméretű hajólámpákat helyeztünk el. Hogy megfelelő fényt adjanak, a hajólámpákba 5 év garanciával ellátott 10 wattos LED fényforrásokat tettünk. Az energiahatékonyság miatt pedig a lépcsőházban mozgásérzékelővel ellátott mennyezeti LED lámpák kerültek beszerelésre.

Az épület teljes területére az előírásoknak megfelelően, pedig LEDISSIMO biztonsági és vészvilágító kijáratjelzők kerültek felszerelésre

  

Eredmény

Korszerű, energiatakarékos, hangulatos világítási megoldás kialakítása a Holdudvar Rendezvényházban, amely büszkén adhat otthon a legfontosabb eseményeknek hosszútávon, de az idei FINA Vizes Vb-nek is, miközben hűen illeszkedik a margitszigeti természetes környezetbe:

  • esztétikus, igényes világításkialakítás, ahogy a tervező asztalon megálmodták
  • távolról vezérelhető okos színes LED lámpatestek, amelyek kiemelik a kültéri elemeket, modern hatást kölcsönözve ezzel
  • az előírásoknak megfelelően, káprázásmentes LED panelekkel biztosított irodai munkakörnyezet az irodai dolgozók számára
  • a technikai specifikációknak megfelelő és helyi lehetőségekhez alkalmazkodó világítás az üzemi helyiségekben

Beépített termékek