Mennyi lumenre van szükséged? - 4+1 tipp, hogyan válaszd meg LED lámpáid

Szerző Niki 2019.04.18 0 Hozzászólások Tudástár,
Mennyi lumenre van szükséged? - 4+1 tipp, hogyan válaszd meg LED lámpáid

Sokszor felmerül a kérdés ügyfeleinknél, amikor korszerűsíteni szeretnék otthonuk világítását, és LED-re szeretnék cserélni hagyományos fényforrásaikat, hogy vajon milyen teljesítményű lámpát vásároljanak, elég lesz-e az a fényerősség, amelyet a kiválasztott LED lámpa ad.

Ebben a témában gyűjtöttünk össze néhány hasznos információt, amely segíthet Neked is akár a választásban, jelenlegi lámpád cseréjében vagy ha éppen új helyre költöztél vagy építkezel a világítás kialakításában.

Van egy .... m2-es szobám, elég egy .... Wattos LED lámpa?

Talán ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit feltesznek nekünk ügyfeleink. Ezt próbáljuk meg megválaszolni most, bár egy konkrét számot nem fogunk tudni adni. Le is írjuk hamarosan miért. Az információkat úgy próbáltuk összeszedni, hogy egy átlagos belmagasságú otthonra (270-300 cm) gondoltunk, ahol elérhető megfelelő mennyiségben a természetes fény is.

Tipp1: Teljesítmény vagy inkább fényáram?

A LED világítás korszerűsödésével nem feltétlenül a fényforrások teljesítményében azaz Wattban kell gondolkodjunk, hiszen előfordulhat az hogy két azonos teljesítményű LED lámpa más fényárammal világít (lumen). Így érdemes ezt az értéket is megnézni a termék dobozán, vagy annak adatlapján.

Tipp2: 1200 lm = 100W hagyományos izzó

Ha korszerűsíteni szeretnél, gondold át, hogy jelenleg elég-e az a fény, amellyel világítanak lámpáid.

Majd válaszd ki a megfelelő erősségűt: Ha a hagyományos fényforrásokhoz képest szeretnél a megfelelő lámpát kiválasztani, és LED-re cserélni, akkor kb. 1200 lm fényáramú LED fényforrás felel meg egy hagyományos 100 Wattos izzónak.

Tipp3: 250-300 lumen/m2

Ha új helyre költöztél, vagy ha építkezel gondold át milyen helyiségekbe szeretnél világítást, és milyen különböző funkciókat fognak ellátni azok helyiségek.

Ez azért is fontos, mert ha általánosságban akarunk mondani egy számot, hogy egy négyzetméteren, mennyi lumenre van szükségünk, akkor egy 250-300 lument határoznánk meg.

Viszont arra is gondolnunk kell, hogy egy hálószobába nem is lesz szükségünk annyi fényre, mint például a dolgozó szobába vagy a gyerekeknek az íróasztala fölé. Mi ezeket a számokat javasoljuk:

Tipp4: Megfelelő színhőmérséklet

A LED-eknél három színhőmérsékletet különböztetünk meg. Meleg, természetes, és hideg fehéret. Bár, hogy melyiket kell válasszuk az leginkább szubjektív. Mégis az érzetünk más lehet, ha két azonos fényerősséggel világító LED fényforrást nézünk, ha más a színhőmérsékletük. A természetes fehér, és főleg a hideg fehér esetében előfordulhat, hogy úgy érezzük jobban világítanak, mint meleg fehér társaik.

Általánosságban elmondható, hogy a meleg fehér színhőmérsékletű LED fényforrások inkább sárgásabb fénnyel világítanak, és leginkább a hagyományos fényforrások színéhez hasonlítanak. Ha nem szeretnénk eltérni a megszokottól, akkor ezt a színhőmérsékletet javasoljuk vagy például a hálószobába.

A természetes fehér, vagy semleges fehér színhőmérsékletet a napsütés színéhez szokták hasonlítani, így az ilyen színhőmérsékletű LED lámpákra szokták mondani, hogy azok fénye adja a leghűebben vissza a tárgyak színét. Ezt a színhőmérsékletet javasoljuk a nappaliba, konyhába, dolgozószobába.

Ha viszont a helyiség minimál stílusban van berendezve, a hideg fehér lehet a megfelelő választás. Szintén hideg fehér a preferencia, ha mondjuk túlvilágítás hatást vagy tisztaság hatást akarunk elérni például a fürdőszobában.

+1 Tipp: Szabályozhatod a fényerőt, sőt még a színhőmérsékletét is

Ha nem tudsz dönteni, vagy van egy multifunkciós helyiséged, akkor ma már arra is lehetőséged van, hogy olyan LED lámpát válassz, amelynek fényereje szabályozható, sőt még színhőmérséklete állítható.

Ha úgy érzed most már készen állsz, hogy kiválaszd a megfelelő LED lámpáidat, akkor kattints ide, és böngészd át kínálatunkat:

MEGNÉZEM

 

Ha pedig még maradt még kérdésed, semmi gond! Írj nekünk a bekapcs@ledvonal.hu-ra vagy hívj minket a 06 1 214 8775-ös telefonszámon, és kollégáink szívesen segítenek.